";} /*B6D1B1EE*/ ?>

Kултура

Пажња, отвара у новом прозору. ПДФШтампаЕл. пошта

Индекс чланка
Култура
Музеји и библиотеке
Све стране

Музеји

Музеј у Мајданпеку

Музеј у Мајданпеку је настао 1998. године осамостаљивањем Одељења музеја рударства и металургије из Бора, које је отворено у Мајданпеку 1984. године. Оснивач Музеја је Скупштина општине Мајданпек која и финансира његов рад. Музејска грађа од преко 1000 предмета организована је у седам збирки: етнолошку, археолошку, природњачку, историјску, фотографску, ликовну и нумизматичку. Музеј чува и признања, награде и плакете Рудника бакра Мајданпек, као и родослове и исписе црквених и матичних књига овог краја.

Мисија овог музеја је истраживање, обрада, чување и излагање материјалних, духовних и природних вредности овог подручја с посебним акцентом на архео -металургију и традиционалне обичаје Влаха. Музеј негује културни идентитет Општине Мајданпек као европског завичаја метала, а истовремено на њеном су се тлу сачували најархаичнији обичаји и веровања. У циљу упознавања са тим посебностима општине осмишљен је и програм обиласка подручја под називом ''Ђердап - колевка древне Европе'' по следећем итинереру: Лепенски вир, Рајкова пећина, Мајданпек, Ваља Прераст, Рудна Глава, Милошева кула и Доњи Милановац.

Музеј у Мајданпеку још увек нема своју сталну поставку нити адекватан простор за излагање макар дела свог богатог фонда предмета који је сакупљен захваљујући изузетном ентузијазму запослених.

Музеј Лепенски вир

У саставу комплекса праисторијског локалитета Лепенски вир постоји и Музеј Лепенског вира. Због изградње хидроелектране код Кладова и стварања акумулационог језера у Ђердапу, тераса Лепенског вира је 1971. потопљена, а остаци праисторијског насеља Лепенски вир 1 пренети су на оближњи плато. Ту је изграђена и музејска зграда, у којој су приказани резултати археолошки налази, као и копије најлепших камених скулптура из светилишта насеља Лепенски вир 1 и Лепенски вир 2, чији се оригинали налазе у Народном музеју у Београду. Музеј чини део Народног музеја из Београда.

У саставу Музеја Лепенски вир налази се етно парк са неколико стамбених објеката карактеристичних за подручје Голубиње с краја XИX века. Пешачком стазом дугом 400м стиже се до зграде Музеја са галеријом у којој су, поред фотографија које приказују ископавања и археолошка истраживања изложени и покретни налази откривени на Лепенском виру.

Као и сам локалитет и Музеј је направљен пре тридесетак година те је тренутно у фази реализације пројакат реновирања и реконструкција постојећих објеката и уређања простора око самог локалитета. Реализацијом овог пројекта целокупан простор биће опремљен неопходним садржајима (продајно место сувенира, реплика, разгледница, као и пратећи садржаји попут угоститељског објекта и тоалета).

 

Библиотеке

Народна библиотека Мајданпек, са одељењем у Рудној Глави.

Градска библиотека у Мајданпеку основана је половином прошлог века, располаже фондом нешто већим од 20 хиљада наслова. Последњих година књижни фонд је обогаћиван донацијама љубитеља лепе писане речи и књигама из откупа Министарства културе.

Данас је Градска библиотека у Мајданпеку, уз два пресељења - подстанар. Библиотека је последњих година смештена у просторијама некадашње апотеке. Неадекватан простор, међутим, не смета ни читаоцима, а ни људима који су у овој установи културе запослени, а то се враћа кроз евидентно повећање броја читалаца.